BINGSFOSS VIL HA FLERE JENTER PÅ HJUL!

Postet av Bingsfoss Sykkelklubb den 29. Apr 2017

Bingsfoss ønsker seg flere jenter og damer inn i klubben, og håper å bidra til Norges Cykleforbunds mål mot 2020 om å doble antall jenter i sykkelsporten! Vi har tilbud til alle fra 6 år og oppover, både på landevei, grus og sti, og vi satser nå litt ekstra inn mot aldersgruppen 13-16 år med egen jentegruppe. Klubben har blitt tatt opp i NCF sitt prosjekt, og håper å dra med seg nyttige erfaringer derifra for å bygge opp jenteandelen både i klubben, men også i sykkelsporten generelt.

Jane Thøgersen (45), nyvalgt styreleder, sier at klubben i år vil satse ekstra på rekruttering av jenter og damer. Sammen med sine to kvinnelige kollegaer i styret, Cathrine Årstad Olsen og Christine Abbott, håper hun å være en bidragsyter for å motivere jenter og damer i alle aldre og på alle nivå til å finne glede og utfordringer ved sykling.

Jane ble selv aktiv syklist i voksen alder og har trent på sykkel i fire år. Jeg synes det er fint å være i en sykkelklubb fordi man kan møte andre sykkelinteresserte å trene med. Jeg syklet mitt første ritt i fjor. Det var Styrkeprøven fra Gjøvik til Oslo og det gikk kjempebra! Jeg ble nummer to i klassen min og nummer tre av alle kvinnene, forteller Jane. Hun forteller videre at hun syklet Vasan og Birken, begge på fredagsrittene. Det var gøy selv om jeg ikke er så trygg på grus, sier hun med et smil. I år skal jeg sykle Lillehammer-Oslo med et lag fra Bingsfoss, noe jeg gleder meg veldig til.

Cathrine Årstad Olsen (43), nyvalgt styremedlem av året, er per nå klubbens mest meritterte kvinne. Cathrine forteller at hun startet opp med aktiv sykling/sykkelritt i 2009. Grenserittet 2009 var det første rittet hun syklet. Jeg har alltid vært aktiv og drevet med ulike former for idrett, både som aktiv utøver og som mosjonist. Svømming, håndball, løping, ski, sykling og fjellturer for å nevne noe. Årsaken til at det startet da det gjorde, høsten 2008, var faktisk på grunn av mannen min, som meldte seg på Birken 2009. Jeg ble inspirert til å være med, og sammen fikk vi ett treningsmål mot august 2009. Jeg fant fort ut at sykling som trening og konkurranse var noe jeg likte godt, og det at vi begge fant en aktivitet vi kunne drive med sammen har jo også bidratt til at dette har økt i omfang siden 2009. Jeg har innen utgangen av sesongen 2016 tilsammen syklet 50 ritt, både lokalt og lengre unna. Jeg sykler i hovedsak maratongrusritt, men har også tatt på meg hårete utfordringer og gjennomført Ultrabirken (2016), forteller Cathrine.

Cathrine sier at motivasjonen først og fremst drives av opplevelsene hun får av syklingen, både i form av fine treningsøkter hjemme i Norge og i utlandet, og alle de fantastiske sykkelrittene som er. Det er ett fantastisk land vi har, og sykling gir en unik anledning til å oppleve dette. Nærområdene med Kjernsmo, Ulviksjøen og områdene mot Mangen og Bjørknessjøen har gitt utrolig mange fine sykkelopplevelser. Her kan turene varieres i det uendelige, alt etter hvor langt man ønsker å sykle. Hun forteller at resultatene har kommet gradvis, fra å bruke drøyt fem timer på Birken i 2009, til bestetiden på 3.26 og pallplass i K40 i 2014. Jeg har holdt meg skadefri og unngått stygge velt, og har bygd opp treningsgrunnlaget gradvis over flere år. Jeg har også hatt fokus på å trene variert, og jeg har fullført Birkenbeinertrippelen 4 ganger, 2 av gangene har jeg klart merket i både løp, sykkel og ski. Hun håper derfor at hun med sin bakgrunn og erfaring kan være en motivator og bidragsyter for å få flere jenter på hjul i årene som kommer.

Styremedlem og ansvarlig for barn og ungdom, Christine Abbott (43), gleder seg stort over at klubben nå kan få litt drahjelp av NCF- prosjektet «jenter på hjul». Vi har jenter og damer i alle aldre og nivå i Bingsfoss, og med et driftig styre og en særdeles tallrik trenergruppe så håper hun på suksess i rekrutteringsarbeidet som nå er igangsatt. Selv har hun vært med i klubben siden sønnen startet i barnegruppa i 2014. Første året som «vedheng» på barnetreningene, men i 2015 ble hun selv med som trener. Christine ble i 2016 valgt inn i styret, og overtok ansvaret for barn og ungdom i klubben. Dette vervet har hun fortsatt, kombinert med trenerrollen.

Jeg stortrives med oppgavene jeg har i klubben, og jeg synes det er spennende å være med i en så driftig gjeng som jeg opplever at både styret og trenergruppen er. Jeg liker selvfølgelig også å sykle selv, men har ikke vært med på noen ritt annet enn de jeg har syklet med min sønn. Jeg har hovedsakelig syklet på grus, men har det siste året beveget meg mer inn på stisykling. Dette synes jeg er kjempemoro, og håper selvfølgelig at vi blir flere jenter og damer å finne i skogsområdene i og rundt Sørum etter hvert, forteller Christine. For meg så handler det først og fremst om å være ute i skogen og ha det gøy. Det er skikkelig slitsomt, men utrolig moro, så jeg glemmer på en måte at jeg er ute og trener samtidig, sier hun.

Jane, Cathrine og Christine representerer på en måte bredden i klubben, og alle tre håper at de kan være forbilder og bidragsytere til at flere jenter og damer finner frem sykkelen. De synes det er spesielt spennende å se det store aktivitetsnivået blant barn og ungdom i klubben. Vi vil gjøre det vi kan for at ungdomsjentene Maria og Maren (13 år) skal få flere jevngamle med seg i jentegruppa, sier de samstemt. De er imponert over Maren og Maria, og skjønner godt at Ida (9 år) og yngre jenter ser med beundring på disse to. Jentene forteller selv at de trives godt i gruppa og at sykling gir dem både de personlige utfordringene de ønsker, men også et sosialt og godt treningsmiljø hvor det er plass til alle.

Så jenter og damer i alle aldre, nå er det bare å finne frem sykkelen og bli med ut på hjul!

Kontaktpersoner:

Jentegruppe, barn og ungdom: Christine Abbott, c-abbot@online.no

Voksne: Jane Thøgersen, thogersen.jane@gmail.comKommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.